Eijsden-Margraten erkent als eerste gemeente in Nederland de natuur als rechtspersoon. Een voogd moet garanderen dat ze bij alle besluiten serieus wordt genomen. In welke vorm moet nog bepaald worden.
Door Joos Philippens
MARGRATEN – Met internationaal milieurecht-deskundige Jessica den Outer als groot voorbeeld nam de gemeenteraad van Eijsden-Margraten gisteravond een baanbrekend besluit. De gemeente wil aan de natuur de status van rechtspersoon toekennen. Een voogd moet er vervolgens voor zorgen dat bij alle raadsvoorstellen de belangen van de natuur worden meegewogen, van bronsgroene natuurgebieden tot Natura2000.
„Als groene gemeente kunnen wij een pioniersrol vervullen,” voerde Sjanne Quellhorst gisteren tijdens de begrotingsbehandeling aan namens oppositiepartij PRO. Ze verwees naar Jessica den Outers boek Rechten voor de Natuur. Daarin betoogt deze: ‘Als bedrijven en gemeentes rechten kunnen hebben, waarom de natuur dan niet? Zij heeft intrinsieke waarde en basisrechten zoals het bestaansrecht, het recht om te kunnen ontwikkelen en vrij te zijn van vervuiling’.
De Tweede Kamer gaat zich buigen over Maas in de Wet, een voorstel om deze rivier de status van rechtspersoon te geven; iets soortgelijks is aan de orde rond het Waddengebied. CDA-wethouder Gerry Jacobs wilde echter niet verder gaan dan het ‘actief volgen van de ontwikkelingen’.
De wethouder werd echter overruled door coalitiegenoot EML (de grootste partij in Eijsden-Margraten). „Het is een goede vraag: hoe denkt de natuur erover?”, betoogde Rob Hermans. „Die voogd is belangrijk voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.” EML stemde met de oppositie (PRO en ODE) mee. Gevolg: een ruime raadsmeerderheid, alleen CDA en VVD stemden tegen.
Sjanne Quellhorst was na afloop zeer tevreden. „De concrete invulling moeten we nu gaan regelen. Een natuurclub kan als voogd optreden, maar ook een andere externe deskundige.”