Fractievoorzitter Sjanne Quellhorst heeft vragen gesteld met betrekking tot de opvang van asielzoekers en de huisvesting van statushouders binnen onze gemeente.
Beste college,
Het lukt deze gemeente al geruime tijd niet om aan haar wettelijke taakstelling te voldoen met betrekking tot het huisvesten van statushouders. De reden hiertoe was dat het vinden van plaatsen voor grote gezinnen langer duurde. Maar de achterstand van de taakstelling blijft oplopen: in de tweede helft van 2022 gaat het om nog 46 plaatsen, waarvan een deel nog uit de taakstelling van vorig jaar bestaat. Dit zou betekenen dat mensen met rechtmatig verblijf al meer dan anderhalf jaar in een AZC wachten op actie van de gemeente Eijsden-Margraten. Er is zelfs vanuit de provincie een brief gestuurd die aangeeft dat er actief toezicht gesteld wordt op de gemeente “vanwege oplopende achterstand en onvoldoende zicht op structurele verbetering op korte termijn”. Deze achterstand van 46 mensen betekent een vertraging om het leven op te bouwen waar zij recht op hebben. Dat het qua huisvesting stokt bij onze gemeente strookt niet met het idee van gastvrijheid die wij uit willen dragen. Wel mooi is dat de gemeente bereid is geweest AMV’ers (alleenstaande minderjarige vreemdelingen) op te vangen in de paviljoens in Cadier en Keer. Dit heeft bij mijn weten wel geleid tot een coulanter beleid richting de taakstelling voor huisvesting. Maar het niet uitvoeren van de wettelijke taakstelling zorgt uiteindelijk ook voor een waterbed effect, omdat de AZC’s vol raken en mensen in Ter Apel op stoelen of zelfs buiten op straat moeten slapen.
We spreken inmiddels over een asielcrisis en de situatie wordt steeds schrijnender. Het wordt tijd dat onze gemeente haar verantwoordelijkheid hierin neemt. De gemeente wist kortstondig snel te handelen in het opvangen van Oekraïense vluchtelingen. In onze gemeente is het kasteel van Rijckholt tijdelijk ter beschikking gesteld voor hen. Een mooi gebaar. Inmiddels heeft het College voor de Rechten van de Mens het rijk en gemeenten opgeroepen om niet langer een onderscheid te maken tussen Oekraïners en andere vluchtelingen omdat dit discriminerend is. Immers, vorig jaar is er ook in Afghanistan een oorlog ontstaan, zij kregen niet dezelfde behandeling. Ook de Syriërs en Eritreeërs mochten niet dezelfde behandeling van de Nederlandse staat ervaren in de voorgaande jaren als de Oekraïners nu. Er is crisisopvang nodig voor de gehele groep asielzoekers en het Rijk doet daarbij een beroep op de gemeenten. Vanuit solidariteit, vanuit een humanitair oogpunt of puur vanuit gastvrijheid zou de gemeente hierop moeten inspringen en creatief zoeken naar mogelijkheden voor deze mensen.
Naar aanleiding van deze snel opvolgende ontwikkelingen heb ik een aantal vragen aan het college:
- Klopt het dat de opvang van AMV’ers in de paviljoens in Cadier en Keer hebben geleid tot een lagere taakstelling voor de gemeente Eijsden-Margraten?
- Hoe lang wachten de statushouders die het langst op de taakstellingslijst staan en worden zij met voorrang geplaatst?
- Verwacht het college dit jaar de gehele achterstand van de taakstelling (46 statushouders) dit jaar geplaatst te hebben in onze gemeente?
- Mochten hier geen structurele mogelijkheden voor bestaan, overweegt het college dan om statushouders tijdelijk op te vangen in hotels, B&B’s of andere aanwezige accommodaties?
- Wordt de opvang in Rijckholt waar op dit moment uitsluitend Oekraïners worden opgevangen ook beschikbaar gesteld aan andere asielzoekers/vluchtelingen als hier plaatsen vrijkomen?
- Is het college van plan om extra tijdelijke plekken beschikbaar te maken voor asielzoekers om de druk op AZC’s en Ter Apel te verlichten? Bijvoorbeeld in gemeentelijke of andere beschikbare gebouwen?
- Waarom rapporteert het woningbehoefteonderzoek dat er “geen sprake is van onevenredige schaarste, verdringing van kwetsbare groepen en onrechtvaardige effecten” als er niet aan de taakstelling voor statushouders kan worden voldaan? Statushouders zijn kwetsbare groepen en worden belemmerd in de herstart van hun leven vanwege de achterstanden van de gemeente. In hoeverre is dan geen sprake van onevenredige schaarste, verdringing van kwetsbare groepen en onrechtvaardige effecten?
Gezien de urgentie van de zaak hoop ik op een spoedige reactie. Ik kijk uit naar uw beantwoording.
Met vriendelijke groet,
Sjanne Quellhorst
Fractievoorzitter PRO Eijsden-Margraten